matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
olex:
jak obliczyć taką pochodną: f(x)=x
2
√
x+3
z jakiego wzoru ?
4 kwi 21:50
the foxi:
(ab)'=a'b+ab', gdzie: a=x
2
, b=
√
x+3
4 kwi 21:55
olex:
to podejrzewałem, ale mam problem z wyliczeniem pochodnej pod pierwiastkiem czyli
√
x+3
czy to
1
będzie wzór (
√
x
)'=
?
2
√
x
4 kwi 22:08
fox:
5x
4
+ 12x
3
5x
2
+ 12x
f(x) =
√
x
5
+ 3x
4
, f'(x) =
=
2x
2
√
x + 3
2
√
x + 3
g'(x)
f(x) =
√
g(x)
, f'(x) =
2
√
g(x)
4 kwi 22:13
olex:
hehe, prosty trick, a jak pomógł−dzięki !
4 kwi 22:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick