Pochodna
Weronika: Jaka powinna być długość podstawy AB trapezu ABCD, aby jego pole było największe, jeśli długość
każdego z pozostałych boków tego trapezu jest równa 10? Oblicz to pole.
Doszłam do momentu gdzie P(x) = 14 * √{10+x}2*√−x2+20x+300 i nie wiem jak obliczyć z
tego pochodną.
4 kwi 21:07
iteRacj@:

rozwiązałam po swojemu, bo nie wiem co u Ciebie oznacza x
a=10, 0<b<10
h
2=a
2−b
2, h
2=100−b
2
P(b)=(10+b)
√100−b2 =
√(100−b2)(10+b)2=
√(100−b2)(100+20b+b2)=
=
√(100−b2)(100+20b+b2)=
√−b4−20b3+2000b+10000
pole trapezu będzie największe, gdy wartość funkcji pod pierwiastkiem będzie największa
oblicz pochodną funkcji pod pierwiastkiem i znajdź jej miejsca zerowe,
sprawdź, czy jest wśród nich maksimum spełniające warunek 0<b<10
oblicz dłuższą podstawę
4 kwi 21:43
Weronika:

Ja zrobiłam w ten sposobów i właśnie utknęłam bo nie mam pojęcia jak z takiej pochodnej przejść
dalej.
Wiem tylko, że powinno wyjść f'(x) = −4x
3 +1200x + 8000 ale nie umiem do tego dojść
Twój sposób też jest dobry, wielkie dzięki!
4 kwi 21:54
jackie chan:

|AB| = x, zalozenie: x>0
| | x−10 | |
zalozenie: |
| > 0 −−> x>10 |
| | 2 | |
| | x−10 | | (x2−20x+100) | | −x2+20x+300 | |
h2=100−( |
| )2 = 100 − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
zalozenie: −x
2+20x+300 > 0
Δ
x = 400 + 4*1*300 = 1600 −−>
√Δx = 40
(x−30)(x+10) > 0 −−−> x>30 (bo x>10 z wczesniejszego zalozenia)
| | 1 | |
P(x) = |
| (10+x)*√−x2+20x+300 |
| | 4 | |
wlaczmy (10+x) pod pierwiastek
| | 1 | |
P(x) = |
| √(10+x)2*√−x2+20x+300 |
| | 4 | |
teraz 2 sposoby
1) Niech funkcja f(x) = (10+x)
2*
√−x2+20x+300
przyjmuje ona maksimum dla tego samego argumentu co P(x) tylko inna wartosc,
zatem znajdujemy maksimum f(x) i dla tego argumentu liczymy wartosc P(x)
2) Liczymy pochodna zlozona:
| | 1 | | 1 | |
P'(x) = |
| *[ |
| * [(10+x)2*√−x2+20x+300]' ] |
| | 4 | | √(10+x)2*√−x2+20x+300 | |
i wtedy oczywiscie gdy P'(x) = 0 to to wszystko z pierwiastkiem znika i i tak zostaje
tylko pochodna [(10+x)
2*
√−x2+20x+300]'
4 kwi 22:17
jackie chan: tego drugiego pierwiastka nie powinno byc oczywiscie jak jest
√(10+x)2 * (−x2+20x+300) <−− bo to (10+x)2 jest pod tym samym pierwiastkiem
4 kwi 22:19
Weronika: już rozumiem, teraz wszystko ładnie wyszło, dzięki wielkie!
4 kwi 22:31