stereometria zadanie do sprawdzenia
pomelo: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono płaszczyznę π wyznaczoną przez
krawędź dolnej podstawy i przeciwległy wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta z
płaszczyzną
podstawy tworzy kąt α. Pole przekroju graniastosłupa wyznaczonego przez płaszczyznę π jest
równe
S. Oblicz objętość graniastosłupa.
h−wysokość przekroju, hp−wysokość podstawy, H−wysokość graniastosłupa
S=
12*a*h
2Sa=h
H=
√(a√32)2−(2sa)2
H=
a√32−
2Sa
Ppodstawy=
a2√34*H
jackie chan:

zle policzyles H nie mozesz zrobic ze
√a − b =
√a −
√b
musisz wykonac odejmowanie a−b a potem policzyc pierwiastek.
| | 3a2 | | 4s2 | | 3a4 | | 16s2 | | 3a4−16s2 | |
H2 = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | a2 | | 4a2 | | 4a2 | | 4a2 | |
| | 3a4−16s2 | | √3a4−16s2 | |
H = √ |
| = |
| (bo a>0) |
| | 4a2 | | 2a | |
musisz wyrazic 'a' za pomoca alfy, bo ja masz podana
(np. sinusem czy cosinusem)