Uzupełnij tabelkę wielomiany.
Michał: Wielomian w: Stopień n | a
n | a
0 | w(1)
w(x)=−3x
2+2x
2−7x+5 wielomianu w | | |
w(x)=x
3−12x
5+x
2 | | |
w(x)=1−x
3+x
5−x
12 | | |
a
0 i stopień wielomianu zrobiłem ale nie rozumiem o co chodzi z a indeks dolny entej, i czy
w przypadku w(1) wystarczy za x podstawić 1 jak w funkcji? Dziękuję z góry za odp
4 kwi 19:20
aniabb: an to ta cyferka przy najwyższej potędze x
czyli kolejno
−3
−12
−1
tak W(1) to za x wstawiasz 1
4 kwi 22:59
iteRacj@: zapis wielomianu w postaci ogólnej wygląda następująco
W(x)=anxn+an−1xn−1+an−2xn−2+...+a2x2+a1x1+a0
uporządkuj składniki od najwyższej potęgi zmiennej
W(x)=x3−12x5+x2= −12x5+x3+x2
tutaj wielomian stopnia piątego stąd an to współczynnik przy x5 czyli −12,
a0 to wyraz wolny tutaj 0
...czy w przypadku w(1) wystarczy za x podstawić 1 jak w funkcji? tak, bo to jest funkcja
po prostu postawiasz x=1
W(1)=−12*15+13+12= ...
4 kwi 23:06
Joy: x6−3x3+x
27 kwi 15:46
Podstawy Geometrii:
Co z tym masz zrobić?
27 kwi 15:59