matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
ds:
1
1
6(x−x
2
+x
3
−...)=
+
+....
1+x
(1+x)
2
4 kwi 18:55
iteRacj@:
po lewej stronie : x−x
2
+x
3
−... suma nieskończonego ciągu geometrycznego a
1
=x, q
a
=−x, suma istnieje gdy |−x|<1
x
L=6*
1−(−x)
po stronie prawej:
1
1
+
+...
1+x
(1+x)
2
x≠−1
1
1
suma nieskończonego ciągu geometrycznego b
1
=
, q
b
=
,
1+x
1+x
1
suma istnieje gdy |
|<1
1+x
1
1+x
P=
1
1−
1+x
x
1
1+x
6*
=
1−(−x)
1
1−
1+x
4 kwi 23:34