granica
mf: W nieskończonym ciągu geometrycznym a
n suma jego wyrazów jest równa 4 i wyraz pierwszy jest
| | 1 | |
równy 2. Wynika z tego, że ciąg geometryczny bn określony wzorem bn = |
| : |
| | an | |
A. ma sumę wyrazów równą 1/4
B. jest zbieżny do +
∞
C. ma sumę wyrazów równą 16
Prawidłowa odpowiedź to B. Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego?
| | a1 | |
Korzystając ze wzoru S = |
| wyliczyłam q= 0.5 |
| | 1−q | |
Zatem a
n = (0.5)
n−2, czyli jest zbieżne do 0. Ale tak nie mogę, bo a
n jest w mianowniku.
Ktoś ma jakiś pomysł?
4 kwi 18:13
the foxi:
| 1 | | 1 | | 0.52 | | 0.25 | | 1 | |
| = |
| =0.52−n= |
| = |
| = |
| |
| an | | 0.5n−2 | | 0.5n | | 0.5n | | 4*0.5n | |
x→+
∞
4 kwi 18:18
mf: Dlaczego 0.5n dąży do +∞? podstawiam kolejne n i wydaje mi się, że dąży do 0, bo kolejne
wyrazy to 0.5 ; 0.25 ; 0.125 itd?
4 kwi 18:24
mf: ?
4 kwi 18:29
mf: ?
4 kwi 18:40
mf: ?
4 kwi 19:27
mf: ?
4 kwi 19:43
ICSP: jest znacząca różnica między (0.5)n a (0.5)−n
4 kwi 20:01
the foxi:
Nieee, nieee, 0.5n dąży do 0.
A jeśli mianownik dąży do zera, to cały ułamek dąży do +∞ (w wieeeelkim uproszczeniu)
4 kwi 20:09
mf: no tak, ale o co chodzi?
4 kwi 20:09
the foxi:
To inaczej:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bn= |
| * |
| = |
| *( |
| )n= |
| *2n |
| | 4 | | 0.5n | | 4 | | 0.5 | | 4 | |
To jest ciąg geometryczny o ilorazie q=2, a jego suma jest nieskończona i wynosi +
∞.
PS mnie się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak "zbieżność ciągu do +
∞", lecz jeśli to
nieprawda, proszę mnie poprawić.
4 kwi 20:16
bl: Niby na mocy jakiej zasady jest napisana twoja ostatnia linijka? Przecież nie można tak sobie
ot, odwracać licznik z mianownikiem, szczególnie jeśli jest tam potęga.
7 kwi 18:06
bl: Mówiąc ostatnia linijka mam na myśli to, co zadziało się po ostatnim znaku równości
7 kwi 18:06
7 kwi 18:47