układ
osteo: Znajdz takie a≠0 dla których
| ⎧ | cosx−cosy=(a−a3+1)/a | |
| ⎩ | cosx * cosy =(a2−1)/a |
|
ma rozwiazania.
4 kwi 18:05
Blee:
Pierwsze rownanie do kwadratu po czym dzielisz je przez dwa
Dodajesz rownania i masz sume kwadratow cosinusow = wyrazenie z a
Wiesz ze lewa strona jest w przedziale <0;1>
Wyznaczasz a dla ktorych prawa stroba nie ucieknie poza ten przedzial
4 kwi 18:08
osteo: Wyszło cos2x+cos2y=((a−a3+1)/a)2+2((a2−1)/a) dobrze?
teraz zupłnie nie wiem jak wyznaczyć a dla ktorych prawa strona nie ucieknie poza ten przedzial
4 kwi 18:20