arbuzy
galeon: trzy arbuzy i dwa banany kosztują a zł, natomiast za dwa arbuzy i trzy banany zapłacono b zł.
ile zapłacono za arbuzy a ile za banany
proszę o pomoc, bo za dwa dni spr. a ja wszystkiego nie ogarniam
4 kwi 17:00
gr: x − cena arbuzów
y − cena bananów
3x + 2y = a
2x + 3y = b
Rozwiązujesz układ równań.
4 kwi 17:11
galeon: sorry tam jest ile zapłacimy za arbuza i banana . w odpowiedzi jest coś takiego a+b dzielone na
5 i za chiny ludowe nie wiem skąd to
4 kwi 17:19
galeon: proszę pomóżcie WY macie matmę we krwi a dla mnie to tortury....
4 kwi 17:34
galeon: suma dwóch liczb jest równa 20. Jeżeli obie liczby zmniejszymy 0 4 to jedna będzie dwa razy
większa od drugiej .Jakie to liczby
bardzo proszę o pomoc
4 kwi 18:05
Mila:

Łącznie klient kupił 5 arbuzów i 5 bananów i zapłacił za wszystko (a+b)zł
w takim razie za jednego arbuza i jednego banana zapłacił
4 kwi 18:09
galeon: Mila dzięki a może pomogłabyś z drugim zadaniem o liczbach będę wdzięczny
4 kwi 19:06
Mila:
a− jedna z liczb ( większa)
b− druga liczba
(1) a+b=20 suma liczb
a−4, b−4 − nowe liczby po zmniejszeniu o 4
a−4=2*(b−4)⇔
a−4=2b−8 /+4
a=2b−4 podstawiamy do (1)
2b−4+b=20
−−−−−−−−
3b=24 /:3
b=8 , a=20−8=12
a=12 i b=8
Spr. warunków zadania:
12+8=20
12−4=8
8−4=4
8=2*4
Odp. większa liczba to 12, a mniejsza to 8.
===========================
4 kwi 20:11
galeon: Mila dziękuję za pomoc dobrze wiedzieć że można na kogoś liczyć bardzo bardzo dzięki
4 kwi 20:46
Mila:
4 kwi 21:28