matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
gr:
3n−1
Oblicz lim
n→
∞
.
√
n
Nie mam pomysłu co z mianownikiem. Jakieś propozycje?
4 kwi 16:19
Blee:
dzielisz licznik i mianownik przez najwyższa potęgę z mianownika czyli przez n
1/2
w końcu n
1/2
=
√
n
ehhhh
4 kwi 16:21
gr:
3n
1
n
1/2
(
−
)
n
1/2
n
1/2
3n
√
n
czyli
=
*
=
n
1/2
√
n
√
n
3n
√
n
= 3
√
n
= +
∞
?
n
Oczywiście wszędzie po znaku równości limes.
4 kwi 16:33
gr:
?
4 kwi 16:42
Blee:
3
√
n
− 1/
√
n
lim a
n
= lim
= +
∞
1
4 kwi 16:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick