granica
df: Oblicz granice ciagu an
4 kwi 14:59
Janek191:
| | (12)n + 12 | |
an = |
| |
| | 1 − 2*(34)n | |
więc
| | 0 + 12 | |
lim an = |
| = 12 |
| | 1 − 0 | |
n→
∞
4 kwi 15:09
Blee:
ogólna procedura w tego typu granicach:
1) wszystko co ma n w potędze zamieniasz na tą samą potęgę (przeważnie będzie to n)
więc 4n+1 = 4*4n ; 22n = (22)n = 4n
2) dzielisz licznik i mianownik przez wyrażenie o największej podstawie podnoszonej do tejże
wspólnej potęgi
w tym przypadku będzie to 4n
3) i rozwiązujesz jak Janek pokazał
4 kwi 15:11