tg3x=1
Mikul: | | π | | 5π | | 9π | |
Mamy równanie: tg3x=1 w zbiorze (0;π). Wiem, że rozwiązania to |
| , |
| i |
| , |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | |
ale kompletnie nie rozumiem dlaczego. Wiem, że tgx=1 gdy x= |
| , bo sinus 45 stopni |
| | 4 | |
podzielony przez cosinus 45 stopni da 1. Później, kiedy patrzę na koło jednostkowe, widzę, że
następnym kątem, którego tangens da 1 jest 225 stopni, podczas gdy mój przedział to (0;π), tak
| | π | |
więc nie biorę tej opcji pod uwagę. A zatem 45 stopni; tg3x=1, więc 3x=45, a więc 3x= |
| , |
| | 4 | |
| | π | | 5π | | 9π | |
a zatem x= |
| . I wszystko się zgadza. Skąd się wzięło |
| i |
| ? Przecież to |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
75 i 135 stopni. Ani tangens jednego, ani tangens drugiego nie równa się 1. Następny kąt,
którego sinus podzielony przez cosinus da 1 to dopiero to wcześniej wspomniane przeze mnie 225
stopni. Nie mam bladego pojęcia o co chodzi, help.
4 kwi 14:49
Mikul: O nie... Nie powinno się siedzieć na matmą od 6 rano do 15 non stop. Zapomnijcie, nie
wiedziałem o co chodzi, a gdy tylko napisałem na forum, ujrzałem jaki ze debil. Przepraszam za
zaśmiecanie forum, już wiem.
4 kwi 14:57
Mikul: | | 5π | |
Chociaż nie. Już wiem, że w przejawie zaćmienia umysłowego nie podstawiłem |
| i |
| | 12 | |
| | 9π | |
|
| pod tg3x=1 i głupio zastanawiałem się od kiedy tg75=1, ale dalej nie wiem po co był |
| | 12 | |
| | 5π | |
ten przedział. No bo dla x= |
| , 3x będzie wynosiło 225 stopni. 225 stopni jest poza |
| | 12 | |
przedziałem (0;π). Sądziłem, że dotyczy on kątów. Jeśli nie kątów to czego?
4 kwi 15:29
PW: x∊(0,π) − to jest dziedzina równania podana przez autora.
Jednak 3x∊(0,3π), i nie ma w tym nic dziwnego.
4 kwi 15:35
Mikul: Ok, dziękuję bardzo
4 kwi 15:39