...
Agata: (x2−6x+9)x+3<1
Rozwiązać nierówność.
4 kwi 14:47
Blee:
w jakim zbiorze liczb
4 kwi 15:15
Agata: Polecenie brzmi tylko: "rozwiązać nierówność".
4 kwi 15:22
Blee:
no to szczerze życzę powodzenia
4 kwi 15:29
4 kwi 15:31
ford:
(x
2−6x+9) = (x−3)
2 ≥ 0 dla każdego x
1 = (x
2−6x+9)
0
(x
2−6x+9)
x+3 < (x
2−6x+9)
0
Korzystamy z tego, że jeśli a
b < a
c oraz a>1 to b<c
zatem
x
2−6x+9>1 oraz x+3<0
x
2−6x+9−1>0 oraz x<−3
x
2−6x+8>0
Δ=36−4*1*8=36−32=4
√Δ = 2
x∊(−
∞, 2) ∪ (4, +
∞), część wspólna z x<−3 więc
x∊(−∞, −3)
Jeśli 0<a<1 oraz a
b<a
c, to b>c
zatem
x
2−6x+9<1 oraz x+3>0
x
2−6x+8<0 oraz x>−3
Δ, x
1, x
2
zatem
x∊(2, 4) część wspólna z x>−3 więc
x∊(2, 4)
Odp.
x∊ (−∞, −3) ∪ (2, 4)
4 kwi 15:41
Janek191:
( x2 − 6 x + 9)x + 3 < 1
( x − 3)2 x + 6 < ( x − 3)0
1) 0 < x − 3 < 1 i 2 x + 6 > 0 lub 2) [ ( x − 3) > 1 i 2 x + 6 > 0 ]
4 kwi 15:46
Janek191:
Nie widziałem powyższego rozwiązania
4 kwi 15:47
ford:
Janek nam zapodał sprytne rozwiązanie
4 kwi 15:47
Adamm: no chyba że x=3
to wtedy nie można tak napisać
4 kwi 16:06
Agata: Z Rozwiązania PaNa Jana wychodzi:
x e (3; +nieskończoności).
4 kwi 16:16
Agata: A jak będzie a
b>a
c?
To jakie beda te 2 przypadki?
4 kwi 16:55