algebra
asfi: Sprawdzić liniową zależność układu:
A={[2,1,0],[0,2,1],[1,0,2]}, V=K3, K=Z5;
tworze uklad rownan:
2x1+x3=0
x1+2x2=0 ⇒ x1=x2=x3=0
x2+2x3=0
Czyli wyszło że liniowo niezależny ?
Czy można było to zrobić za pomocą wyznacznika ? tzn.
det
2 0 1
1 2 0 =9
0 1 2
czyli detA≠0 więc układ liniowo niezależny, można to robić za każdym razem licząc wyznacznik i
jeżeli wyznacznik jest różny od zera to układ jest liniowo niezależny a gdy wyznacznik jest
równy 0 to układ jest liniowo zależny ?
4 kwi 13:27
Adamm: można liczyć wyznacznikiem
zauważ że twój wyznacznik to nie jest 9, tylko 4
4 kwi 16:03
asfi: Dziękuję, jednak pozostanę przy tym że wyznacznik mojej macierzy jest równy 9
4 kwi 16:23
Adamm: jakby ci wyszło 10 to by były zależne, więc nie bądź taki
moja racja nie zawsze jest najmojsza
4 kwi 16:54