Rozwiąż równanie (ciągi)
1313: Rozwiąż równanie:
1 −
1x + 1/x
2 − 1/x
3 + ... =
x−2x
Ja zrobiłam to tak:
q=−
1x
a1=1
Suma istnieje ⇒ szereg jest zbieżny więc zrobiłam założenie q<1 ∧ q>−1 z czego wyszło mi że
x∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
Ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego podstawiłam
x−22 =
11 + 1/x
(x−2)(1+
1x) = 2
x − 3 −
2x = 0
x
2 −3x −2 = 0 z czego Δ=17 a rozwiazanie powinno wyjść x=−2
Bardzo prosze o pomoc nie wiem co robie zle
4 kwi 09:59
kochanus_niepospolitus:
Bo zrobiłaś/−eś takiego babola w pisaniu
patrz pierwsza linijka (prawa strona równania − mianownik)
patrz później równanie po zastosowaniu sumy ciągu ... jak wygląda mianownik

BŁĄD: zmienione w mianowniku x na 2
4 kwi 10:21
kochanus_niepospolitus:
Poprawnie winno być:
| x−2 | | 1 | | x−2 | | x | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| x | | 1 + 1/x | | x | | x+1 | |
⇔ (x−2)(x+1) = x
2 ⇔ x
2 − x −2 = x
2 ⇔ x = −2
4 kwi 10:22
kochanus_niepospolitus:
Polecam w końcu nauczyć się pisać ułamki na forum używając
a nie u −−−>
3x7
4 kwi 10:25
1313: Aaa takie głupie błędy ciężko znaleźć a sprawdzałam dwa razy... Dziekuje bardzo!
4 kwi 10:26
1313: Dzieki nie wiedzialam ze sie tak da

na przydzlosc bede wiedziec
4 kwi 10:27