26
Agata: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność:
5x2 + y2
________ >= xy
4
3 kwi 23:51
Eta:
(2x−y)2+x2≥0
3 kwi 23:54
tytyryty: z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną:
| (5/2)x2+(5/2)x2+(1/2)y2+(1/2)y2 | | √5 | |
| ≥ 4√(25/16)x4y4 = |
| xy ≥ xy |
| 4 | | 2 | |
4 kwi 00:09
PW: No tak, ale nieprawda, że 4√x4y4=xy.
4 kwi 00:38
tytyryty: Well, nie doczytałem że dla dowolnych rzeczywistych...
W ogólności nierówność między średnimi działa dla dodatnich liczb. Tutaj akurat też zadziała
dla obu ujemnych. Ale dla różnych znaków już nie.
4 kwi 00:41
Adamm: no tak, ale 4√x4y4=|xy|≥xy
więc nierówność prawdziwa
4 kwi 02:01
PW: Tak jest! Pominięcie tego co napisał
Adamm oznaczało błąd logiczny w wywodzie, dlatego
napisałem uwagę o 00:38
4 kwi 15:21