Suma kwadratów p i q, czy jest liczbą pierwszą
ArturW98: | | 4x2+5 | |
Licbza p spełnia równanie |
| =2x+3 a liczba q |
| | 2x+1 | |
| | x+1 | | 2x−3 | |
spełnia równanie |
| = |
| . |
| | 4 | | 3 | |
Wykaż że suma kwadratów liczb p i q jest liczbą pierwszą.
3 kwi 16:30
ArturW98: Za znakiem = w pierwszym równaniu zamiast + powinien być −
3 kwi 16:32
ArturW98: Ok nie ważne, już rozgryzłem o co chodzi. Wystarczyło podstawić p i q do
odpowiednich równań...
3 kwi 16:44
ArturW98: Za to mam problem z tym:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 18. Oblicz pole podstawy tego
walca, wiedząc, że jego objętość jest równa √18
3 kwi 17:09
the foxi:
pole powierzchni bocznej=2πrH=18 oraz objętość=πr
2H=
√18
| | √18 | |
πrH=9 ⇒ 9×r=√18 ⇒r= |
| |
| | 9 | |
| | 18 | | 2π | |
Pole podstawy=πr2=π× |
| = |
| |
| | 81 | | 9 | |
3 kwi 17:14
ArturW98: Dzięki wielkie!
3 kwi 17:25