Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Abc: Witam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego granicą w tym przypadku jest 0,5?
Wydawało mi się, że będzie to 0.
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym.
an=1 + 2 +...+ n n2
W mianowniku jest n2.
Pozdrawiam
2 kwi 23:40
limes:
| | n(n+1) | | n2+n | |
1+2+3+...+n= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
n→
∞lima
n=1/2
2 kwi 23:46
Adamm: mamy sumę
1/n2+2/n2+...+n/n2
każdy składnik w tej sumie dąży do 0
więc można się spodziewać że cały ciąg dąży do 0
jednak nie jest to prawdą, bo ilość wyrazów w ciągu rośnie nieograniczenie
przykład
1
1/2+1/2
1/3+1/3+1/3
1/4+1/4+1/4+1/4
...
składniki maleją do 0, ale to nadal 1
3 kwi 00:46