Rozwiąż równania:
Kubson: Rozwiąż równania:
1) tg5x = tg11x
2) tg4x = ctg18x
3) tgx = 2sinx
Jeśli da radę, to prosiłbym o pełne rozwiązanie, gdyż sam nic nie mogę wymyślić.
2 kwi 21:10
iteRacj@:
3/ tg x = 2sin x
określenie dziedziny
tg x−2sin x=0
sin x−2sinx*cos x=0
sin x−sin (2x)=0
zastosuj wzór na różnicę sinusów
2 kwi 21:16
Kubson: Zrobiłem różnicą sinusów, lecz mi się wynik nie zgadza. Mógłbyś dokończyć, takto zobaczę gdzie
zrobilem błąd?
A jak za poprzednie przykłady się zabrać?
2 kwi 21:23
iteRacj@:
cos x≠0
sin x−sin(2x)=0
2cos(1,5x)*cos(−0.5x)=0
cos(1,5x)*cos(0.5x)=0
| | π | |
1,5x= |
| +kπ, k− całkowite |
| | 2 | |
2 kwi 21:40
Kubson: Okej, to już rozumiem. Dziękuję!
2 kwi 21:55
sinus:
1/ 11x=5x+kπ
6x=kπ
3/ cosx≠0
sinx=2sinxcosx
sin2x=sinx
2x=x+2kπ lub 2x= π−x+2kπ
x= 2kπ lub 3x=π+2kπ
2 kwi 22:10
iteRacj@:
a ja dzieląc w ostatnim przekształceniu x przez 1,5 i 0,5, nie podzieliłam przez nie również
wyrażeń kπ...
dziekuję Ci sinusie za sprowadzenie na własciwą drogę, niestety Kubson może dostac złą
ocenę
2 kwi 23:45