poch czastkowa
olka: jak obliczyc po kolei pochodna czastkowa I rzedu z definicji z funkcji f(x,y)=y*sinx?
2 kwi 20:42
Adamm: "pochodną", ale one są dwie
2 kwi 20:53
olka: nie czepiajmy sie słówek, obie pochodne miało być, po x i po y. wiem jaki będzie wynik, ale mam
problem z tym aby obliczyć z definicji funkcji
2 kwi 20:57
olka: wyszło mi:
dx−>0
sin moge rozłozyc ze wzoru: sin(a+b)=sinacosb+sinbcosa
2 kwi 20:59
olka: wychodzi mi coś, czego nie umiem dalej poprowadzić
2 kwi 21:00
Adamm:
2sin(a)cos(b)=sin(a+b)+sin(a−b)
a+b=x+dx
a−b=−x
| | sin(dx/2)cos(x+dx/2) | |
=y |
| →ycosx przy dx→0 |
| | dx/2 | |
2 kwi 21:08
olka: skąd się wzieło , że a−b=−x
2 kwi 21:14
Adamm: tak sobie przyjąłem, żeby mieć wzór na sin(x+dx)−sin(x), a to to samo co
sin(x+dx)+sin(−x)
2 kwi 21:17
olka: rozumiem, dziękuje
2 kwi 21:25