optymalizacja
nie zdam matury: Znajdź współrzędne takiego punktu A leżącego na paraboli o równaniu y=−x2 +4x , aby styczna
do tej paraboli poprowadzona z punktu A wraz z prostymi x = 0, x = 2, y − 0 wyznaczały trapez
o możliwie najmniejszym polu.
Nie umiem znalezc rozwiazania tego zadania nigdzie
2 kwi 19:32
iteRacj@:

najpierw ustal puknty wspólne wykresu paraboli z osią OX,
przyjminj P=(x
o, −x
o2+4x
o)
P
ABCD=1/2*(|AD|+|BC|)*|AB|
skorzystaj ze wzoru na równanie stycznej do krzywej w danym punkcie
jak będziesz znać wzór tej stycznej czyli prostej AC znajdź wspłórzędne pktów A i C
oblicz |AD| i |BC|
otrzymasz wzór na pole trapezu
policz pochodną i znajdź minimum
2 kwi 20:10
iteRacj@: * poprawka: czyli prostej DC znajdź współrzędne punktów D i C
2 kwi 23:02