Ciagi
lolek12340: ktore z wyrazow ciagu:
| | 10−n | |
1) an= |
| sa dodatnie? |
| | 3n−16 | |
jak rozbic ten ulamek ? co trzeba tu wykonac?
oraz:
2) an= n
2 −10 sa ujemne?
czyli stosuje wzor skróconego mnożenia ( n−
√10 )(n+
√10 )
wyznaczam miejsca zerowe n −
√10 = 0 i n+
√10 = 0
n=
√10 lub n= −
√10
nastepnie rysuje parabole n∊ (−
√10 ,
√10 )
wiec ile bedzie wyrazow ujemnych?
Prosze o wyrozumialosc oraz dokladne wytlumaczenie, jest to moja 3 lekcja z ciagow.
2 kwi 17:24
lolek12340: w pkt 2 (n − √10 ) (n+ √10 ) <0 **
2 kwi 17:27
Krzysiek60: rozwiazujesz jak nierownosc wymierna
2 kwi 17:42
Krzysiek60:

drugie
a
n= n
2−10
a
1= 1
2−10= −9<0
a
2= 2
2−10= −6<0
a
3= 3
2−10= −1<0
a
4= 4
2−10= 6>0
itd
wiec ktore sa <0?
2 kwi 17:47
Krzysiek60: Tak samo patrzac na pierwszy ciag to bedzie malo liczenia wiec mozna liczyc na piechote
a
11= {10−11}{33−16}<0
itd
juz widac z e wraz ze wzrostem numeru wyrazu tegi ciagu wartosci jego beda ujemne
Wiec ktore wyrazy sa didatnie?
2 kwi 18:01