Układ równań
Jakub: Dzień dobry i mokrego dyngusa!

Mam problem z zadankiem, może ktoś mógłby mi je wytłumaczyć?
Brzmi ono tak:
Mamy układ równań
x
2 + y
2 = 12
x
2 + (y−3)
3 = r
2
Pytanie − układ ma jedno rozwiązanie, gdy r spełnia warunek:
A − |r−3|=12
B − |r−sqrt(3)|=sqrt(12)
C − |r−sqrt(12)|=3
D − |r−12|=3
Jakaś dobra dusza mi pomoże?
2 kwi 17:23
Mila:
w drugim równaniu jest :
x2 + (y−3)3 = r2 czy
x2 + (y−3)2 = r2
2 kwi 17:46
Janek: x2 + (y−3)2 = r2!
Przepraszam bardzo, mój błąd
2 kwi 17:48
Janek: ten wykrzyknik to nie jest silnia, tylko podkreślenie, że to to równanie
2 kwi 17:49
Krzysiek60: Uklad ma jedno rozwiazanie gdy te okregi beda albo
a) styczne zewnetrznie
b) styczne wewnwtrznie
Warunki znasz wiec policz
2 kwi 18:06
Jakub: DZiękuję <3
2 kwi 18:12
Mila:

x
2 + y
2 = 12 , S(0,0), r=2
√3
x
2 + (y−3)
2 = r
2, S'(0,3) ,
okręgi będą styczne wewnętrznie :
|SS'|=3=|
√12−r|
odp.C
2 kwi 18:42