Wyznacz wzór funkcji liniowej
Kamil: Wyznacz wzór funkcji liniowej, która spełnia warunki:
| | | | |
f | = 3 i f (w nawiasie minus dwie trzecie) | =0 |
| | |
Krzysiek60:
Chlopce nie pisz symboli o ktorych nie masz pojecia
zwykly ulamek mozna zapisac na klawiaturze (masz symbol (/)
f(1/3)= 3
f(−2/3)=0
z pierwszsego odczytujemy ze dla argumentu x= 1/3 wartosc funkcji y=3
z drugiego odczytujemy ze dla argumentu x= −2/3 wartosc funkcji y= 0
Sprobujmy to teraz naniesc na uklad wspolrzednych
Widzisz ze masz napisac wzor funkcji ktora przechodzi przez dwa punkty
| 1 | | 2 | |
A= ( |
| ,3) i B= (− |
| ,0) |
| 3 | | 3 | |
Potrafisz napisac?