Naszkicuj wykres funkcji f:R->R
looluus: Cześć. Mam do zrobienia przykład f(x)=x+|1−x|+2|x−2|. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć jak
rozwiązać oraz narysować ten wykres? Mam z tym problem, a nie mogłem znaleźć żadnego
rozwiązania na internecie.
2 kwi 16:41
DM: Ja bym ustalił 3 przedziały:
(−∞, 1)
<1,2)
<2, +∞)
Potem dla kazdego przedziału opuściłbym wartości bezwzględne z odpowiednimi
znakami i narysowal wykres w tym przedziale.
2 kwi 16:55
looluus: A jakie by były odpowiednie znaki do tego? Też mam problem z ustaleniem ich
2 kwi 16:57
DM: dla pierwszego przedziału opuszczasz obie z minusem
dla drugiego z minusem opuść |x−1| (|x−1| = |1−x|) − ja bym zamienił
dla trzeciego obie z plusem
2 kwi 17:01
DM: dla drugiego z plusem |x−1| a z minusem |x−2| poprawka
2 kwi 17:03
iteRacj@:

@
looluus jak masz problem ze znakami, to rób rysunek
mamy dwie proste y=
1−x oraz y=
x−2
1/ (−
∞, 1) →|1−x|=+(1−x) , |x−2|=−(x−2)
2/ <1,2) →|1−x|=−(1−x) , |x−2|=−(x−2)
3/ <2, +
∞) →|1−x|=−(1−x) , |x−2|=+(x−2)
2 kwi 17:25