hmm
Agata: Jedna z krawdzi prostopadłoscianu zwiekszamy o 20 %
drugą zmniejszamy o 40% a trzecia zwiekszamy o 20 % . Czy objetosc bryły ulegnie zmianie ?
jesli tak, to o ile %
2 kwi 15:46
the foxi:
Vpierwotne=abc
Vnowe=1.2a×0.6b×1.2c=0.864abc
więc......
2 kwi 15:48
Agata: więc o 86 % ?
2 kwi 15:49
Agata: wzrosnie
2 kwi 15:49
the foxi:
było 1×abc
a objętość po zmianie to 0.864×abc
| | 1−0.864 | |
czyli zmalało, o |
| ×100%=13.6% |
| | 1 | |
2 kwi 15:52
Janek191:
x*y*z − 1,2 x*0,6 y*1,2 z = x*y*z − 0,864 x*y*z = 0,136 x*y*z
Objętość zmniejszy się o 13,6 %.
2 kwi 15:54