Wytlumaczy mi ktoś jak się robi takie zadania?🙄
Kasia: Dla jakich wartosci parametru m prosta y=mx+m+1 ma dokładnie jeden punkt wspólny z odcinkiem
łączącym punkty A(1,0) B(0,2)?
2 kwi 15:05
Kasia: 😏
2 kwi 19:43
DM: Ja bym podszedł do tego tak:
1) Obliczyć prostą przechodzącą przez AB
2) Ułożyć układ równań z prostą z pkt 1) oraz z prostą y = mx+m+1
3) Rozwiązania ograniczyć do: 0 ≤ x ≤ 1 i 0 ≤ y ≤ 2
4) Rozwiązać układ równań np. metodą wyznaczników tak aby spełniony był punkt 3 i powinno wyjść
5) W razie gdyby zaszła potrzeba wykluczyć takie m dla którego proste są równoległe i nachodzą
na siebie.
2 kwi 20:10
wmboczek: Tu akurat chyba da się prościej
prosta przechodzi przez C(−1,1)
Określamy proste AC i BC i ograniczamy m wg wsp kierunkowych
3 kwi 09:10
DM: Jak to określić, że przechodzi przez C(−1,1)
3 kwi 10:51
===:
| | 2−0 | |
Prosta przechodząca przez A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| =−2 |
| | 0−1 | |
zatem m≠−2
3 kwi 10:56
===:
... przepraszam ... z odcinkiem a nie prostą
3 kwi 11:02
jc: tak, jak pisze wmboczek.
2m+1=0, m=−1/2
2=m+1, m=1
m ∊[−1/2, 1]
3 kwi 11:22
DM: Podbijam pytanie z 10:51
3 kwi 11:49
jc: DM, y = mx+m+1 przechodzi przez (C,1,−1).
3 kwi 12:00
DM: Chodziło Ci o C(−1,1), prawda?
Rozumiem, że przechodzi:
1 = −m + m + 1
L = P, ok.
ale chciałem zapytać o to skąd to wiadomo?
albo inaczej − jak wyliczyć że to akurat jest punkt o tych współrzędnych?
3 kwi 12:13
jc: Wzór y=m(x+1)+1 określa proste przechodzące przez (C,−1,1).
Jak podstawisz x=−1, pozostanie 1.
Jak chcesz mieć prostą przechodzącą przez (C,5,7)
piszesz y=m(x−5)+7.
3 kwi 12:59
DM: Dziękuję, nie znałem tego
3 kwi 13:03
Kasia: Dziękuję 😊
3 kwi 15:29