K
Kasia: Dla jakich wartosci parametru m punkty przecięcia prostych y=mx+2 oraz x+my−1=0 należy do
prostokąta o wierzcholkach A(−2,1)B(−2,−1)C(1−1)D(1,1)?
2 kwi 14:35
DM: wyszło mi:
m ∊ (−
∞; −2> ∪ <
12(1+
√5), +
∞)
ciekawe czy dobrze?
2 kwi 15:58
iteRacj@: | | 1+√5 | |
to ja mam (−∞;−1>U< |
| ,∞) |
| | 2 | |
2 kwi 16:27
DM: dla m = −1:
y = −x+2
x − y − 1 = 0 ⇔ y = x − 1
−x+2 = x − 1
3 = 2x
x = 1,5 − nie pasuje bo jest poza prostokątem ?
2 kwi 16:35
iteRacj@: tak, mam jakiś błąd
2 kwi 17:14
Kasia: W odpowiedziach jest od (−∞;−2> I <1+√5/2;∞> ktos wie jak zrobic?
3 kwi 15:34
jc:
y=mx+2
x+my−1=0
x+m(mx+2)−1=0
(1+m2)x=1−2m
x=(1−2m)/(1+m2)
y=(2+m)/(1+m2)
−1 ≤ y ≤ 1
−2 ≤ x ≤ 1
Tylko górne ograniczenie jest istotne.
1+m2 ≥ 1−2m
1+m2 ≥ 2+m
(m+1)2 ≥ 1
(m−1/2)2 ≥ 5/4
R − (−2,0) − ( (1−√5)/2, (1+√5)/2 ) = R − (−2, (1+√5)/2) = (−∞,2] ∪ [(1+√5)/2, ∞)
3 kwi 17:04