Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru. Wyznacz miejsca zerowe.
signumy: Funkcja f opisana jest za pomocą wzoru. Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji (o ile istnieją).
Pamiętaj
o określeniu dziedziny funkcji.
f(x)= (2x−6)(x−1) / √2− |x+1|
2 kwi 14:14
iteRacj@: a jaką masz dziedzinę?
2 kwi 15:56
Janek191:
Brak miejsc zerowych.
2 kwi 15:59
signumy: Dziedzinę trzeba określić i właśnie nie wiem jak
2 kwi 16:40
iteRacj@: wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne i jednocześnie mianownik musi być różny od zera
zapisz oba te warunki
2 kwi 16:49
signumy: √2−|x+1| >0
2−|x+1| >0
2>|x+1|
|x+1|<2
x+1<2 lub x+1 >−2
x<1 lub x> −3
I nie wiem co dalej
2 kwi 17:53
iteRacj@:
1/ wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne czyli warunek 2−|x+1|≥0
2/ mianownik musi być różny od zera √2−|x+1|≠0
w sumie 2−|x+1|>0 czyli tak jak u Ciebie x<1 lub x> −3
stąd D=(−3,1)
to wyrażenie wymierne przyjmuje wartość zero tylko wtedy gdy licznik jest zerem
2x−6=0 lub x−1=0
trzeba obliczyć i sprawdzić, czy wynik należy do dziedziny
2 kwi 18:13
signumy: x=3 i x=1 czyli rozumiem, że 3 nie należy i 1 w dziedzinie jest, ale otwarta, więc też nie
bierzemy, więc brak miejsc zerowych?
2 kwi 18:54
iteRacj@: ani 3 ani 1 nie należą do dziedziny funkcji,
więc tak jak napisał Janek brak miejsc zerowych
dla mojej ciekawości, czy celowo jako liczbę mnogą słowa singum przyjąłeś niepoprawną formę
"singumy"?
2 kwi 19:04
signumy: Tak, to był brak pomysłu na nick

Jeszcze ja mam pytanko − jak D=(−3,1) to znaczy, że od −3
do 1 czy −3 i 1?
2 kwi 19:29
iteRacj@:
D=(−3,1) do dziedziny należą jedynie liczby, które są mniejsze od 1 i wieksze od −3
−3 nie jest większe od samej siebie bo jest równe −3
tak samo 1 nie jest mniejsze od 1 bo jest równe
więc ani −3 ani 1 nie należą do dziedziny
należałyby gdyby D=<−3,1> przedział był obustronnie domknięty
2 kwi 19:40
signumy: Teraz już wszystko rozumiem doskonale! Dzięki za pomoc i poświęcony czas!
2 kwi 19:49