równanie okręgu w elektrostatyce
studentka: Nie rozumiem jednego etapu zadania o treści:2 różnoimienne ładunki punktowe −q i 3q są oddalone
od siebie o d=15 cm. Napisać równanie linii zerowego potencjału, jeżeli ładunek 3q znajduje
się na początku układu współrzędnych xy, a ładunek −q znajduje się na dodatniej części osi x.
Mam narysowany rysunek. Wypadkowy potencjał określiłam jako 3kq/r1 − kq/r2. Przyrównałam to
do 0. Otrzymałam 0= 3/r1.
I mam w związku z tym pytanie, dlaczego w następnym etapie podstawiono za r1 √x2 + y2, a
pod r2 podstawiono √(d−x)2 + y2? Wiem, że to równanie okręgu ale skąd się ono wzięło?
Bardzo proszę o pomoc!
2 kwi 14:12
jc:
3/√x2+y2=1/√(x−d)2+y2
3√(x−d)2+y2=√x2+y2
9((x−d)2+y2)=x2+y2
8x2+8y2−18dx+9d2=0
x2+y2−9dx/4+9d2/8=0
(x−9d/8)2+y2=(3d/8)2
To równanie okręgu o środku w punkcie 9d/8 i promieniu 3d/8.
Właściwie powinieneś jeszcze dodać z2 i miałbyś równanie sfery.
2 kwi 14:36
studentka: A skąd wyszła ta zależność w pierwszej linijce? Dlaczego dodaje się y2?
2 kwi 14:43
studentka: W sensie− dlaczego akurat równanie okręgu a nie inny wzór
2 kwi 14:49
jc: Rzecz się dzieje 3 wymiarach.
Odległość punktu (x,y,z) od zera punktu (0,0,0) wyraża się wzorem √x2+y2+z2.
Odległość punktu (x,y,z) od zera punktu (d,0,0) równa jest √(x−d)2+y2+z2.
2 kwi 14:51
jc: Równanie okręgu (a raczej sfery) uzyskujemy na końcu.
2 kwi 14:51
studentka: aaa okay bardzo Ci dziękuję, bardzo pomogłeś/aś
2 kwi 14:52