Pomocy :D
Maja: Suma n początkowych wyrazów ciągu a
n określona jest wzorem S
n = −3n
2 +6n
a) Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu
b)wykaż, że ciąg a
n jest arytmetyczny
c) oblicz sumę stu początkowych wyrazów ciągu b
n utworzonego z wyrazów o numerach
nieparzystych ciągu a
n
Obliczyłam już:
a) a
n = −6n + 9
b)
a
n+1 − a
n = −6
r = −6 = const. wiec ciąg jest arytmetyczny
Ale w podpunkcie c coś liczę nie tak, bo suma wychodzi mi ujemna.
c) a
n = −6n + 9
r= −6
a
1 = 3
a
2 = −3
a
3 = −9
a
4 = −15
a
5 = −21
b
n = ( 3, −9, −21 ....)
r = −12
a
1 = 3
a
100 = −1185
S
100 = − 59100
Gdzie mam błąd?
2 kwi 11:00
===:
a niby dlaczego nie ma wyjść ujemna skoro r=−6

?
2 kwi 11:17
Maja: To może wyjść ujemna?

Jejku, byłam pewna, że nie może być ujemna...

To w takim razie, wszystko jest ok?
2 kwi 11:19
Maja: r = −12
Muszę obliczyć S100 bn
2 kwi 11:20
Maja: Jest tutaj ktoś? Sprawdzicie mi to?
2 kwi 11:42
iteRacj@: ja mam inny wynik
S'
100 − suma stu początkowych wyrazów ciągu b
n
b
1=a
1=3, r
b = −12, n=100
| | 2*3+(100−1)(−12) | |
S'100= |
| *100=[6+99*(−12)]*50=−59700 |
| | 2 | |
2 kwi 12:41
Pytający:
IteRacjo, z Twoich obliczeń wychodzi ten sam wynik, co u Mai, czyli −59100.
Maju, wynik masz dobry, ale oznaczenie już niekoniecznie.
b
n=a
2n−1=−6(2n−1)+9=15−12n
r
b=−12
b
1=3
b
100=−1185
a
100=−591
2 kwi 13:48
Maja: Dziękuję bardzo
2 kwi 13:55
iteRacj@:
popracuję nad mnożeniem i będzie lepiej...
2 kwi 15:16