analiza
matma: Jak obliczyć całkę z cos
3(7x)sin
2(4x)? Jakby było cos
3x*sin
2x, to nie miałbym
problemu, bo skorzystałbym z jedynki trygonometrycznej albo wzoru na podwojony kąt cosinusa i
potem wyliczył przez podstawienie, ale jak mam dwa różne kąty, to tą metodą wyrażenia nie chcą
się skrócić
2 kwi 10:55
jc: Spróbujmy tak
| | 1 | |
sin2 4x = |
| (1 − 2 cos 8x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(cos 7x)3 = |
| (cos 21x + 3 cos 7x) |
| | 4 | |
Po wymnożeniu mamy
| | 1 | | 1 | | 3 | |
|
| (cos 21x + 3 cos 7x) − |
| (cos 28x + cos 13x) − |
| (cos 15x + cos x) |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
Każdy ze składników łatwo wycałkujesz
| | sin ax | |
∫cos ax dx = |
| , o ile a≠0 |
| | a | |
2 kwi 11:35
matma: Dziękuję za odpowiedź − dopiero teraz odczytałem. Mógłbyś mi wytłumaczyć z jakich wzorów
korzystałeś podając wartość sin2(4x) i (cos(7x))3 w 2 i 3 linijce?
3 kwi 21:58
matma: Ponawiam pytanie
6 kwi 14:49
jc: Korzystałem ze wzoru na iloczyn kosinusów:
| | cos(a+b) + cos(a−b) | |
cos a cos b = |
| |
| | 2 | |
6 kwi 15:01
matma: Dziękuję!
6 kwi 15:08