Naszło mnie na zadania
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokosc bryły jest dwa razy większa
od krawedzi podstawy , a promien okregu wpisanego w podstawe bryły ma 3√3 .
Olicz objętość ostrosłupa i pole powierzchni bocznej.
ten maly rys. po lewej u gory to podstawa tego ostroslupa
skoro promien r = 3√3 to wysokosc trojkata wynosi 3r = 9√3
zatem znajdzmy 'a':
| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| a√3 | ||
9√3 = | ||
| 2 |
| 1 | a2√3 | |||
V = | * | * H = ... | ||
| 3 | 4 |
| 1 | ||
Fragment zielony − x wynosi | * h = 3√3 | |
| 3 |
| 1 | ||
Pb = 4*( | * a * hb) <−− 4 takie trojkaty | |
| 2 |
Można oznaczyć długości tak, aby obliczenia były prostsze, skróci się wtedy czas
rozwiązywania zadania.
h = √ 48r2 + r2 = 7r