Maksymalny przedział na którym funkcja f(x)=mx^3+mx^2-8x-9 jest malejąca ma dług
maturzysta: Maksymalny przedział na którym funkcja f(x)=mx
3+mx
2−8x−9 jest malejąca ma długość 2.
Oblicz wartość parametru m oraz wyznacz największą wartość funkcji w przedziale <−2 1>.
Proszę o pomoc w ciekawym zadanku, z góry dzięki

Nie wiem za bardzo jak wykorzystać
informację,
że długość tego przedziału wynosi 2
1 kwi 22:39
iteRacj@:

1/ wniosek: z tej informacji wynika, że funkcja jest wielomianem stopnia trzeciego i m>0,
spójrz na rysunek
2/ wniosek: należy obliczyć pochodną funkcji, gdyż odległość między jest miejscami zerowymi
będzie wynosić 2
|x
1−x
2|=2 to pozwoli wyznaczyć m
1 kwi 23:16
===:
Funkcja malejąca w danym przedziale ... pochodna mniejsza od zera
Licz pochodną i zastanów sie jak policzyć odległość między x1 a x2
1 kwi 23:17
maturzysta: Dzięki wielkie za pomoc, rozjaśniłeś mi umysł, chyba już wiem jak ale skończę jutro bo dziś już
późno
1 kwi 23:47