zad
QWERTY: Uzasadnij, że nie istnieją dwie liczby, których suma jest równa 10, a iloczyn jest większy od
25.
czyli uklad rownan
x+y=10
x*y>25
x=10−y
10−y2>25
y2−10y+25<0
Δ=100−100
Δ=0
y=5
czyli x=5
No i nie wiem
1 kwi 22:13
Krzysiek60: Nie zapisuj x*y>25 bo tego nie wiesz
x+y=10 ⇒x= 10−y
(10−y)y= 10y−y2
funkcja 10y−y2 osiaga maksimum w wierzcholku i to maksimun wynosi y=5
stad x=5
x*y=5*5=25 i wiekszse nie moze byc
Mozesz sobie to sprzwdzic
np x=2 y=8 iloczyn 16
1 kwi 22:27
iteRacj@:

y
2−10y+25<0
(y−5)
2<0
funkcja przyjmuje tylko wartości nieujemne!
brak rozwiązań
1 kwi 22:27
iteRacj@: *na rysunku miało być 5
1 kwi 22:27