...
student: Oblicz całkę ∫√16x√1+16x dx
Mariusz:
Nikt wtedy nie odpowiedział
∫
√16x√1+16xdx = 4∫
√x√1+16xdx
Taka postać narzucałaby trzecie podstawienie Eulera
ale pierwsze będzie wymagało mniej obliczeń
4∫
√16x2+xdx
√16x2+x = t − 4x
16x
2+x = t
2−8xt+16x
2
x = t
2−8xt
x+8xt = t
2
x(1+8t) = t
2
| | 2t(1+8t) − 8t2 | |
dx = |
| dt |
| | (1+8t)2 | |
| | t+4t2 | | 4t2+t | |
4∫ |
| 2 |
| dt |
| | 1+8t | | (1+8t)2 | |
Tutaj proponuję przedstawić licznik jako sumę potęg dwumianu (1+8t)
wtedy będzie można ułamek rozdzielić na takie ułamki aby licznik skrócił się z mianownikiem
Rozkład taki można uzyskać stosując wielokrotnie schemat Hornera