zadanie
matma:
Wyznacz jedną z baz podprzestrzeni W przestrzeni R
4, gdzie
W = {(a,b,c,d)∊R
4: 2a+3b+4d=0, 4a+2b+3c=0}
przekształciłem to do
| | 9 | | 3 | |
W = { (a,b,c,d)∊R4: c(− |
| , |
| , 1,0) + d(1,−2,0,1) } |
| | 8 | | 4 | |
więc bazą B będzie
| | 9 | | 3 | |
B = {(− |
| , |
| , 1,0),(1,−2,0,1) } |
| | 8 | | 4 | |
bo układ ten jest liniowo niezależny (co wynika z występujących zer w wektorach), a także układ
ten generuje przestrzeń V, tj. V = Span(B), bo za skalary wystarczy wziąć kolejno c i d.
Dobrze zrobiłem?
1 kwi 20:00
jc: Tak.
Pomnożyłbym pierwszy wektor przez 8.
(−9,6,8,0), (1,−2,0,1)
1 kwi 21:05
matma: Dziękuję
1 kwi 21:31