geometria
Jakub: Dobry wieczór i wesołych świąt!
Mam problem z zadaniem, a brzmi ono tak:
Podaj równanie okręgu przechodzącego przez punkty:
A(4,3) B(2,5) C(−2,1) D(0,−1)
Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi to wytłumaczyć?
1 kwi 19:49
===:

podpowiedź
1 kwi 20:02
Jakub: Dzięki

gdyby to były zupełnie losowe punkty na okręgu i nie tworzyły prostokąta, byłby jakiś sposób,
żeby to policzyć?
1 kwi 20:14
===:
wystarczyłyby trzy punkty.
Układ 3 równań z trzema niewiadomymi
1 kwi 20:51
Jakub: i ten układ by wyglądał np mając z tego zadania punkty A B C
to:
dla A i B (x−4)2+(y−3)2=(x−2)2+(y−5)2
dla A i C (x−4)2+(y−3)2=(x+2)2+(y−1)2
dla C i B (x+2)2+(y−1)2=(x−2)2+(y−5)2
?
1 kwi 22:11
===:
(x−xs)2+(y−ys)2=r2
i punkty po kolei
1 kwi 22:49