Funkcja kwadratowa
maturka: Równanie x2−(a+b+c)x+ab+ac+bc=0 nie ma rozwiązań oraz a+b+c>0. Pokaż że
a)a,b,c są dodatnie
b) z odcinków √a,√b, √c można zbudować trójkąt.
1 kwi 19:24
DM: jeśli nie ma rozwiązań to:
Δ < 0
czyli:
(a+b+c)
2 − 4*1*(ab+ac+bc) < 0
...żmudne obliczenia...
(a−b−c)
2 < 0
No sam jestem ciekaw rozwiązania
1 kwi 20:07
maturka: I jak wywnioskować że a, b, c są dodatnie
1 kwi 20:14
Jack:
Δ < 0
(a+b+c)2 − 4(ab+ac+bc) < 0
a2+b2+c2 + 2ab+2ac+2bc − 4ab−4ac−4bc <0
a2+b2+c2 − 2ab−2ac−2bc < 0
(a−b−c)2 − 4bc < 0
to co napisal kolega wyzej zatem nie jest prawda.
1 kwi 20:21
DM: a no tak, pomyliłem znak przy jednym wyrażeniu
1 kwi 20:25
maturka: A jak dalej to rozwiązać?
1 kwi 21:09
Adamm:
Tak jak Jack napisał.
1. jedna z nich jest niedodatnia, reszta jest dodatnia, na przykład c (to samo dla a i b)
Wtedy mamy 0≥4bc>(a−b−c)2>0 więc 0>0, sprzeczność.
2. dwie z nich są niedodatnie, jedna dodatnia, na przykład a i c
Wtedy tak samo jak w 1
3. wszystkie są niedodatnie
Wtedy 0<a+b+c≤0, sprzeczność.
1 kwi 22:41
maturka: A jak będzie jak b i c dodatnie a a ujemne?
1 kwi 22:52
maturka:
2 kwi 07:38
jc:
(a−b−c)2 − 4bc < 0
bc > 0, podobnie ab >0 i ca > 0
Wniosek a,b,c > 0 lub a,b,c < 0. Drugą możliwość odrzucamy bo a+b+c > 0.
(a−b−c)2−4bc = (a−b−c−2√bc)(a−b−c+2√bc)=[a−(√b+√c)2][a−(√b−√c)2]
=(√a+√b+√c)(√a−√b−√c)(√a+√b−√c)(√a−√b+√c) < 0
Wniosek. Iloczyn czynników
√a+√b−√c
√a+√c−√b
√b+√c−√c
jest dodatni. Załóżmy, że jakieś 2 czynniki są ujemne, np. I i II.
Wtedy ich suma też jest ujemna, Ale suma to 2√a i jest dodatnia.
Zatem wszystkie 3 czynniki są dodatnie, co oznacza, że z liczby √a, √b, √c
mogą być długościami boków trójkąta.
2 kwi 09:21
maturka: Nie rozumiem już od samego początku jak wykazałes a, b, c są dodatnie, skąd taki wniosek?
2 kwi 10:06
jc: Zacząłem od nierówności z 20:25
(a−b−c)2 − 4bc < 0
0 ≤ (a−b−c)2 < 4bc
Czyli iloczyn bc jest dodatni.
Litery a,b,c występują w zadaniu symetrycznie.
Dlatego iloczyny ac i ab też są dodatnie.
Gdyby a było ujemne, to również b i c byłyby ujemne.
Ale wtedy suma a+b+c wbrew założeniu byłaby ujemna.
Dlatego a>0 i podobnie b>0 i c>0.
2 kwi 10:40
maturka: Nie rozumiem czemu ac i ab są dodatnie?
2 kwi 10:45
jc:
0 > Δ=(a+b+c)2 − 4(ab+ac+bc) = (a+b−c)2−4ab = (b+c−a)2−4bc = (c+a−b)2−4ac
Dlatego
ab > 0, bc >0, ca >0.
W przeciwnym wypadku Δ≥0.
2 kwi 10:54
maturka: Dziękuję teraz jasne ale nie rozumiem teraz wniosku do podpunkt b
2 kwi 10:56
jc: Wiesz już, że a,b,c > 0. Można więc pierwiastkować a,b,c.
Dalej pokazuję, jak Δ zapisać w postaci 4 czynników.
Δ = (a+b−c)2−4ab = (a+b−c)2−(2√ab)2 =(a+b−c−2√ab)(a+b−c+2√ab)
= [(√a−√b)2−c][(√a+√b)2−c]
= (√a−√b−√c) (√a−√b+√c)(√a+√b−√c)(√a+√b+√c)
= −(−√a+√b+√c)(√a−√b+√c)(√a+√b−√c)(√a+√b+√c)
Ostatni czynnik jest dodatni. Załóżmy, że jakieś 2 inne czynniki, np. pierwszy i drugi,
są ujemne
−√a+√b+√c < 0
√a−√b+√c < 0
Dodając otrzymujemy sprzeczność: 2√c < 0.
Zatem wszystkie 4 czynniki są dodatnie.
2 kwi 11:12
maturka: Dziękuję
2 kwi 12:40