Trygonometryczne
maturka: Jak w łatwy sposób wykazać że jeżeli sinx+siny=1 to √1+sin2x+√1+sin2y≥√5?
1 kwi 18:46
Adamm:

a=sinx, b=siny
a+b=1
√(a+b)2+a2+
√(a+b)2+b2≥
√((a+b)+(a+b))2+(a+b)2
√1+sin2x+
√1+sin2y≥
√5
z nierówności Minkowskiego
Inny sposób (choć praktycznie taki sam)
geometrycznie
(1, sinx) oraz (1, siny)
suma ich odległości od (0, 0) jest większa (bądź równa) od (2, sinx+siny)
żeby to zobaczyć, rysunek
wektory (odcinki) różowe są > (ale tylko kiedy tworzą trójkąt,
gdy tak nie jest mamy równość)
od zielonej przekątnej
1 kwi 18:57
maturka: No ten z wktorami bardziej do mnie przemawia
1 kwi 19:21