arctgoo
Miloszek11143: ile to jest arctg z nieskonczonosci?
1 kwi 17:36
Adamm: nie ma czegoś takiego
1 kwi 17:43
Jerzy: | | π | |
Natomiast ten arc zmierza do |
| |
| | 2 | |
1 kwi 17:57
Miloszek11143: bo mam cos takiego
korzystając z reguly de l'hospitala
lim(π−2arctgx)lnx
x→∞
to jak podstawiam za x ∞ to mi wychodzi wlasnie 2arctg∞ do obliczenia
ktoś kuma jak sie zabrać za ten przykład?
1 kwi 18:01
Adamm:
Jak masz x→∞ to nie podstawiaj tego pod funkcję. Jeśli podstawiasz jakąś LICZBĘ pod funkcję
i wyjdzie ci coś normalnego, w porządku.
Ale, to co teraz zrobiłeś to jest według mnie obraza dla sztuki jaką jest matematyka.
1 kwi 18:15
Miloszek11143: eTrapez tak uczy i jest wszystko ladnie
1 kwi 18:20
Miloszek11143: w takim razie pokaż mi jak prawidłowo obliczyć tę granicę
1 kwi 18:21
Miloszek11143: z resztą nie podstawiam do samego równania tylko tak nieformalnie liczę na boku w nawiasie
kwadratowym
1 kwi 18:25
Adamm: jak będzie ci eTrapez kazał skakać z okna, to skoczysz?
1 kwi 18:30
Miloszek11143: weź się nie przypierdalaj jak nie chcesz pomóc, skądś się musze uczyć.
1 kwi 19:30
Mila:
Oj,
Miloszek, nieładnie
1 kwi 20:48
Mila:

f(x)=arctg(x)
1 kwi 20:51
Mila:
Kolega Adam ma rację .
Jeżeli napiszesz na kolokwium arctg(∞) to dostaniesz za całe zadanie zero punktów.
1 kwi 20:53
jc: To jeszcze jako skrót mógłbym zaakceptować. Ale limn→∞ 1/n = 1/∞ = 0 już nie.
1 kwi 21:10