jak to zrobić!!
zuza: 1.wykaz ze ciag an=5x2n+1 jest geometryczny
2.wyznacz ogolny wyraz ciagu (an) jesli suma n poczatkowych jego wyrazow wyraza sie wzorem
Sn=3n2+4n
8 lut 17:41
zosia: wystarczy,że za n kolejno podstawisz cyfry:1,2,3...
a1=2*52=50
a2=2*53=250
a3=2*54=1250 q=5 jest stałe,więc ciąg geometryczny
8 lut 17:49
zuza: ale to 2 poteguje a nie 5..... jejku nie pamietam juz tego to bylo tak dawno
8 lut 17:52
zosia: ano tak −odwrotnie,tak jak mówisz...przestaw sobie 5 z 2
8 lut 17:55
zuza: i wystarczy ze podstawie tak jak powiedzialas byle jakie cyfry? tak bez kombinacji?
8 lut 17:58
zosia: wystarczy,moja pani uznała
8 lut 18:00
zuza: a co z takim zad
an=5−2n/3 uzasadnij ze jest to iag arytmetyczny
8 lut 18:05
zosia: | | an+1 | | 5*2n+1+1 | |
możesz też tak:q= |
| = |
| = |
| | an | | 5*2n+1 | |
8 lut 18:07
zosia: podstawiasz za n kolejne liczby :1,2,3.... o i obliczasz r,jeśli jest stałe,to ciąg arytm.
8 lut 18:11