Metoda Gaussa
mat1510: Witam, rozwiązuje zadanie metodą Gaussa i w jednym przykładzie nie wiem jak dalej zrobić.
Przykład. 2x+3y+z=6
4x+y+3z=8
6x+4y+5z=15
8x+3y+4z=13
Robie metodą schodkową
x z y
..... ¬ 2 1 3 6 ⇒ dalej nie wiem co mam zrobić

0 1 −5 −4
0 0 5 5
0 0 −9 −11
1 kwi 16:51
Adamm: To nie jest postać schodkowa
1 kwi 17:05
Adamm:
5y=5
−9y=−11
Nie może zachodzić jednocześnie, układ jest sprzeczny
1 kwi 17:07
mat1510: Wiem, że nie jest dokończona ale chodzi mi o końcówkę, jeżeli (−5)*1+5=0, a (−5)*x+9=0.
Chodzi mi o x, chyba że x może być ułamkiem

?
1 kwi 17:07
mat1510: Faktycznie, dziękuje nie zauważyłem
1 kwi 17:08