Wielomian W(x) jest sumą jednomianu: −x^3 i pewnego wielomianu drugiego stopnia.
szpn: Dzień dobry! Czy mógłbym prosić o wskazówki do tego zadania?
Wielomian W(x) jest sumą jednomianu: −x
3 i pewnego wielomianu drugiego stopnia.
Pierwiastkami W(x) są liczby: a, 2a, 3a, natomiast reszta z dzielenia W(x) przez x jest równa:
1 kwi 15:56
mat: W(x)=−x
3+bx
2+cx+d
W(a)=0, W(2a)=0, W(3a)=0
1 kwi 16:01
Saizou :
Skoro
W(x)=P(x)+S(x), gdzie P(x)=−x
3 oraz deg(S)=2, to wielomian W jest wielomianem 3 stopnia.
Dodatkowo, wiemy, że mam on 3 pierwiastki, zatem
W(x)=m(x−a)(x−2a)(x−3a), m≠0
Pokombinuj jak można, korzystając z tych informacji, wyznaczyć a
1 kwi 16:03
mat: W(x)=−(x−a)(x−2a)(x−3a)
6a3=d
1 kwi 16:03
szpn: Faktycznie! Bardzo dziękuję za pomoc! Życzę wesołych świąt!
1 kwi 16:23