Zadanie maturalne
maturka: Dany jest ostroslup prawidłowy trójkątny. Z dowolnego punktu P jego podstawy prowadzimy prosta
k prostopadła do podstawy. Udowodnij że suma długości odcinków łączących punkt P z punktami
przecięcia prostej k ze ścianami bocznymi nie zależy od wyboru punktu P i jest równa
trzykrotnej wysokości ostroslupa.
1 kwi 13:38
===:
... treść zadania
1 kwi 19:36
maturka: Co treść zadania?
1 kwi 20:27
===:
to ile tych scian bocznych przecina prosta prostopadła do podstawy ostrosłupa
1 kwi 20:49
maturka: Wg mnie ze wszystkimi ścianami bocznymi, że tak wynika z treści.
Tak jest treść zadania maturalnego że starej matury.
1 kwi 21:21
===:
... aż tak pijany nie jestem
1 kwi 21:24
maturka: O co chodzi?
1 kwi 21:28
Mila:
1 kwi 21:28
Mila:
Napisz linka do tej matury
1 kwi 21:29
===:
o dokładne przepisanie "przerysowanie" treści zadania
1 kwi 21:33
1 kwi 21:34
maturka: Zdjęcie powyżej bo mam to na kartce
1 kwi 21:35
===:
... i co ... nie widzisz różnic w treści

... radosna twórczość
1 kwi 21:38
maturka: A jak jest różnica?
1 kwi 21:40
===:
... w rozmowie dziada z obrazem
1 kwi 21:40
maturka: Ok wiem już bo zabrakło płaszczyzny sorry
1 kwi 21:41
maturka: No ok a jak to rozwiązać w takim razie?
1 kwi 21:42
===:
Przepisz tu słowo w słowo treść zadania. To co zamieszczasz czytelne nie jest

!
Zgaduj zgadula to dwa pokoje dalej
1 kwi 21:47
maturka: Dany jest ostroslup prawidłowy trójkątny. Z dowolnego punktu P jego podstawy prowadzimy prosta
k prostopadła do płaszczyzny podstawy. Udowodnij że suma długości odcinków łączących punkt P z
punktami przecięcia prostej k z płaszczyznami zawierającymi ściany boczne ostroslupa nie
zależy od wyboru punktu P i jest równa trzykrotnej wysokości ostroslupa
1 kwi 21:51
maturka: Czy już czytelnie?
1 kwi 21:52
maturka: I?
1 kwi 22:14
===:
Z punktu P poprowadź prostopadłe do poszczególnych krawędzi podstawy ostrosłupa.
Powstałe odcinki oznacz jako h
1, h
2 i h
3
| | a√3 | |
Łatwo wykażesz, że h1+h2+h3= |
| gdzie a to bok podstawy |
| | 2 | |
Ściany boczne ostrosłupa nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem α
Odcinki łączące punkt P z punktami przecięcia prostej k ze ścianami bocznymi ozacz jako x, y, z
Szukasz oczywiście x+y+z.
| | a√3 | |
x+y+z=tgα(h1+h2+h3)= |
| *tgα |
| | 2 | |
Spodek wysokosci ostrosłupa dzieli wysokość podstawy w znanym Ci stosunku.
| | H | |
Jeśli wysokosc ostrosłupa oznaczysz jako H to |
| =tgα |
| | | |
Dla Ciebie pozostawiam porównanie x+y+z z H
2 kwi 10:37
maturka: Dziękuję no teraz to już łatwo widać tgα=H : 1/3h gdzie H to wysokość podstawy
2 kwi 10:54
===:
chyba niezbyt uważnie to analizujesz.
H to wysokość ostrosłupa a x+y+z to szukana suma długości odcinków łączących prostą k
z punktami przecięcia się jej ze ścianami bocznymi ostrosłupa
2 kwi 11:01