matematykaszkolna.pl
Zadanie maturalne maturka: Dany jest ostroslup prawidłowy trójkątny. Z dowolnego punktu P jego podstawy prowadzimy prosta k prostopadła do podstawy. Udowodnij że suma długości odcinków łączących punkt P z punktami przecięcia prostej k ze ścianami bocznymi nie zależy od wyboru punktu P i jest równa trzykrotnej wysokości ostroslupa.
1 kwi 13:38
===: ... treść zadaniaemotka
1 kwi 19:36
maturka: Co treść zadania?
1 kwi 20:27
===: to ile tych scian bocznych przecina prosta prostopadła do podstawy ostrosłupa
1 kwi 20:49
maturka: Wg mnie ze wszystkimi ścianami bocznymi, że tak wynika z treści. Tak jest treść zadania maturalnego że starej matury.
1 kwi 21:21
===: ... aż tak pijany nie jestem emotka
1 kwi 21:24
maturka: O co chodzi?
1 kwi 21:28
Mila: rysunek
1 kwi 21:28
Mila: Napisz linka do tej maturyemotka
1 kwi 21:29
===: o dokładne przepisanie "przerysowanie" treści zadania emotka
1 kwi 21:33
1 kwi 21:34
maturka: Zdjęcie powyżej bo mam to na kartce
1 kwi 21:35
===: ... i co ... nie widzisz różnic w treści ... radosna twórczość
1 kwi 21:38
maturka: A jak jest różnica?
1 kwi 21:40
===: ... w rozmowie dziada z obrazem
1 kwi 21:40
maturka: Ok wiem już bo zabrakło płaszczyzny sorry
1 kwi 21:41
maturka: No ok a jak to rozwiązać w takim razie?
1 kwi 21:42
===: Przepisz tu słowo w słowo treść zadania. To co zamieszczasz czytelne nie jest ! Zgaduj zgadula to dwa pokoje dalej
1 kwi 21:47
maturka: Dany jest ostroslup prawidłowy trójkątny. Z dowolnego punktu P jego podstawy prowadzimy prosta k prostopadła do płaszczyzny podstawy. Udowodnij że suma długości odcinków łączących punkt P z punktami przecięcia prostej k z płaszczyznami zawierającymi ściany boczne ostroslupa nie zależy od wyboru punktu P i jest równa trzykrotnej wysokości ostroslupa
1 kwi 21:51
maturka: Czy już czytelnie?
1 kwi 21:52
maturka: I?
1 kwi 22:14
===: Z punktu P poprowadź prostopadłe do poszczególnych krawędzi podstawy ostrosłupa. Powstałe odcinki oznacz jako h1, h2 i h3
 a3 
Łatwo wykażesz, że h1+h2+h3=

gdzie a to bok podstawy
 2 
Ściany boczne ostrosłupa nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem α Odcinki łączące punkt P z punktami przecięcia prostej k ze ścianami bocznymi ozacz jako x, y, z Szukasz oczywiście x+y+z.
x 

=tgα ⇒ x=h1tgα
h1 
y 

=tgα ⇒ y=h2tgα
h2 
z 

=tgα ⇒ z=h3tgα
h3 
 a3 
x+y+z=tgα(h1+h2+h3)=

*tgα
 2 
Spodek wysokosci ostrosłupa dzieli wysokość podstawy w znanym Ci stosunku.
 H 
Jeśli wysokosc ostrosłupa oznaczysz jako H to

=tgα

1 a3 

*

3 2 

a3 
stąd H=

tgα
 6 
Dla Ciebie pozostawiam porównanie x+y+z z H
2 kwi 10:37
maturka: Dziękuję no teraz to już łatwo widać tgα=H : 1/3h gdzie H to wysokość podstawy
2 kwi 10:54
===: chyba niezbyt uważnie to analizujesz. H to wysokość ostrosłupa a x+y+z to szukana suma długości odcinków łączących prostą k z punktami przecięcia się jej ze ścianami bocznymi ostrosłupa
2 kwi 11:01