rachunek różniczkowy aksjomat XXVIII
mok3: witajcie, mam problem z 3 zadaniami:
1) jeśli dla pewnych liczb a < b < c pochodna funkcji f jest równa f'(x) = (x−a)(x−b)(x−c) to
funkcja f:
A) jest wielomianem 5 stopnia (nie,bo 3, więc A odpada)
B) jest rosnąca w zbiorze <a,b> u <c, +∞)
C) ma maksimum lokalne w punkcie x=b
D) ma 2 ekstrema lokalne (nie,bo 3, D odpada)
Pasuje mi i b i c, a poprawną odpowiedź to tylko c.
2) Funckja f: R−> R jest różniczkowalna oraz a<b. Jeśli f(a) < f(b), to
A) f'(a) < f'(b)
B) f(a)−f(b)a−b >0
C) istnieje liczba c należąca do (a,b) taka, że f'(c) = 0
D) f(a)−f(b)a−b < 0
nie mam pojecia jak za to sie zabrac
Poprawna odpowiedz B
3) Niech funckja f(x) = |x|. Funkcja f
A) jest różniczkowalna w x=0
nie bo granica lewostronna nie rowna sie granicy prawostronnej
B) jest malejąca w przedziale <0, + ∞)
nie, bo rosnaca
C) ma ekstremum lokalne w x=0
\wedlug mnie nie, bo ten punkt nie jest rozniczkowalny ?
D) nie ma granicy w punkcie x=0
Poprawna odpowiedz C, to błąd w odpowiedziach, czy zle kombinuje?
1 kwi 12:55
ICSP: 1)
A − IV stopnia
Poprawne B i C
2)
a < b i f(a) < f(b) ⇒ b − a > 0 i f(b) − f(a) > 0.
Poprawna B)
3)
Ekstremum nie wymaga różniczkowalności (przypomnij sobie jego definicje)
Poprawna C)
1 kwi 13:04
ICSP: Uwaga do 2)
f(x) = x3 dla a = −1 < c = 0 < b = 1
f(−1) = −1 < 1 = f(1)
f'(0) = 0
czyli C) również pasuje.
1 kwi 13:11
ICSP: Wróć bez C). To, ze znajdę jeden taki przykład nie znaczy, ze zawsze tak będzie.
1 kwi 13:15
mok3: dziękuję bardzo za odpowiedź
a czy w 3 d tez nie powinno byc prawdziwe? nie ma granicy w punkcie x, są granice lewo i
prawostronne.
i czemu w 1a IV stopnia skoro po najwyzsza potega przy x bedzie rowna 3?
1 kwi 13:15
ICSP: limx → 0 |x| = 0.
Ta funkcja jest ciągła i granica w zerze jak najbardziej istnieje.
Skoro stopień pochodnej jest równy 3 to stopień funkcja jest o jeden większy.
1 kwi 13:17
mok3: a faktycznie

dziekuje, nie zwrocilam uwagi na to ze pochodna ma stopien mniej.
hmmm, tylko mam zanotowane w zeszycie cos takiego
badanie istnienia pochodnej w punkcie x
0=0
| | f(x0 + h) − f(x) | | |x0 + h| − |x| | | |h| | |
limh → 0 |
| = limh → 0 |
| = limh → 0 |
| |
| | h | | h | | h | |
| | |h| | | −h | |
limh → 0− |
| = limh → 0− |
| = −1 |
| | h | | h | |
| | |h| | | h | |
limh → 0+ |
| = limh → 0+ |
| = 1 |
| | h | | h | |
| | |h| | | |h| | | |h| | |
limh → 0− |
| ≠ limh → 0+ |
| ⇒ nie istnieje limh → 0 |
| |
| | h | | h | | h | |
⇒ nie istnieje pochodna f(x) w punkcie x
o = 0
i że warunkiem koniecznym do istnienia ekstremum jest to że funkcja ma pochodną w punkcie xo,
1 kwi 13:35
ICSP: Ten warunek działa tylko gdy pochodna istnieje.
To, że pochodna nie istnieje wcale nie wyklucza istnienia ekstremum w danym punkcie.
1 kwi 13:40
1 kwi 13:51