Prawdopodobieństwo
rob: Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Ile wynosi prawdopodobieństwo że dokładnie raz
wypadnie pięć oczek.
1 kwi 12:23
Janek191:
I Ω I = 6
3
I A I = 1*6*6 + 6*1*6 + 6*6*1 = 3*36
1 kwi 13:28
rob: Zrobiłem to zadanie ze schematu Bernoulliego. n=3 liczba rzutów,
k=1 liczba sukcesów (wypadnięcie 5)
| | 1 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu (wypadnięcia piątki) |
| | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
q=1− |
| = |
| prawdopodobieństwo porażki(nie wypadła 5) |
| | 6 | | 6 | |
| | | | 1 | | 5 | | 3! | | 1 | | 25 | |
P3(1)= | *( |
| )1*( |
| )3−1= |
| * |
| * |
| = |
| | | 6 | | 6 | | (3−1)!*1! | | 6 | | 36 | |
Czy to zadanie jest zrobione dobrze nie jestem pewien i proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
1 kwi 16:01
Pytający:
Dobrze.
A u Janka powinno być |A|=3*5
2 i wyszłoby to samo.
1 kwi 16:38