Ostrosłup i kąt
RiviT: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości 16 pierwiastków z 3 oraz
krawędzi bocznej długości 12.
Wyznacz miarę kąta między ścianami bocznymi tego ostrosłupa
1 kwi 11:59
Mila:
Popraw dane .
1 kwi 19:20
RiviT: Tak, oczywiście, nie wiem skąd mi się tam 16 wzięlo
Krawędź podstawy jest 6√3 a krawędź boczna 12
2 kwi 08:56
iteRacj@:

|AB|=|BC|=|AC|=6
√3 oraz |AS|=|BS|=|CS|=12
z ΔABS oblicz |SF|
ze wzoru na pole w tym Δ wylicz |EB|
|EB|=|EC|
w ΔEBC zapisz twierdzenie cosinusów dla boku BC
i oblicz z tego cosα
2 kwi 10:24