Zadnie z modelu leontiefa i ekonomi
AdrianOgórek: Zbudować model matematyczny dla gospodarki złożonej z trzech sektorów: górniczego (S1),
energetycznego (S2), transportowego (S3). Przy czym koszt wyprodukowania towaru o wartości 1
euro w poszczególnych sektorach podany jest poniżej
Węgiel:
węgiel−0,1 euro
elektryczność− 0,3 euro
transport−0,1 euro
Energia:
węgiel−0,25 euro
elektryczność−0,4 euro
transport−0,15 euro
Transport:
węgiel−0,2 euro
elektryczność−0,5 euro
transport−0,1 euro
Zapotrzebowanie zewnętrzne:
Węgiel−50000 euro
Energia−75000 euro
Transport−125000 euro
a) Wyznacz model matematyczny opisanej powyżej gospodarki
b) podaj macierz input−output
31 mar 21:28
AdrianOgórek: Udało mi się wyznaczyć model jednak nie wiem czy on jest dobry,a prezentuje się on tak
0,1x+0,3y+0,1z+50000=x
0,25x+0,4y+0,15z+75000=y
0,2x+0,5y+0,1z+125000=z
x wychodzi okoły 190000
y 289000
z 342000
powinien być to wynik całkowitej produkcji która powinna zaspokoić potrzeby gospodarki
31 mar 21:30