Rownanie
Matura: Mamy równanie (b+1)(a+b2) (a+b) =0. Określ liczbę rozwiązania równania gdy
A) b parametr, a niewiadoma
B) a parametr, b niewiadoma.
Proszę o wyjaśnienie.
31 mar 19:35
aniabb:
A) 2 rozwiązania
B) 2 rozwiązania
eee.. myślałam że będzie fajniej ...
31 mar 19:47
aniabb: wpisz zamiast niewiadomej x a zamiast parametru jakąkolwiek liczbę i będzie widać
31 mar 19:48
Matura: Nie rozumiem
31 mar 19:50
Krzysiek60: (5+1)(x+52)(x+1)=0 np do a)
31 mar 19:53
Matura: No tak, ale to moje niezrozumienie było do postu do postu z19:47, bo już dla b=1 będzie miało
nieskończenie wiele.
Jeśli chodzi o wstawienie liczb to chyba nie tedy droga bo trochę liczb jest do sprawdzenia.
31 mar 20:11
aniabb: wstawienie liczb miało pomóc zrozumieć o co chodzi w zadaniu
to zostaw parametr b ... wpisz x (zamiast a) ... i rozpatrz odpowiednie przypadki
31 mar 20:40
Matura: No właśnie nie wiem jakie będą przypadki
31 mar 20:45
aniabb: w A) (b+1)(x+b2) (x+b) =0
jak sam powiedziałeś albo pierwszy nawias 0 więc b=−1 i wtedy ∞wiele
albo drugi nawias =0 wtedy x=−b2
albo trzeci wtedy x= −b
tu już nie masz żadnych wykluczeń bo brak pierwiastków i mianowników
w B) (x+1)(a+x2) (a+x) =0
albo pierwszy nawias 0 więc x=−1
albo drugi nawias =0 wtedy x2=−a
(jak "a" dodatnie brak rozwiązań, jak ujemne dwa, jak zero to jedno)
albo trzeci wtedy x= −a
31 mar 20:52
Matura: A) czyli jest albo nieskończoność albo 2 rozwiązania
31 mar 21:15
aniabb: tak
31 mar 21:29
Matura: Ale jak wstawię b równa 0 to wychodzi tylko jedno rozwiązanie?
31 mar 21:36
aniabb: dla b=0 i b=1 będzie 1
31 mar 21:41
Matura: Dziękuję
A jak będzie w B) ?
31 mar 21:49
aniabb: wypisuj

dla a=1 jeden
dla a=0 dwa
dla a=−1 dwa
dla innych dodatnich dwa
dla innych ujemnych cztery
31 mar 22:12