Znajdź równania wspólnych zewnętrznych stycznych do okręgów
RiviT: Znajdź równania wspólnych zewnętrznych stycznych do okręgów:
x2+y2=4 i (x−3)2+y2=1
Jedna to będzie x=2
Doszedłem do tego że przecięcia dwóch pozostałych stycznych jest (6,0). Wyszło mi to z
trójkątów podobnych
Jak to dalej ugryźć?
31 mar 19:16
aniabb: z odległości punktu od prostej próbowałeś?
31 mar 19:17
aniabb:
31 mar 19:28
aniabb: x+2√2y−6=0 lub x−2√2y−6=0
31 mar 19:30
RiviT: Czy coś to da skoro nie mam równania tej prostej?
Ax+By+C=0
Podstawiając punkt który policzyłem dostaje;
C=−6A
CZYLI:
Ax+By−6A=0
Jak podstawie do wzoru na odległość to mi się licznik wyzeruje
31 mar 19:33
RiviT: współczynnik kierunkowy chciałem obliczyć z tangensa ale wyszło mi b= 2 lub −2
31 mar 19:41
RiviT: edit: złe boki wziąłem do tangensa
31 mar 19:44
aniabb: i podstaw C=−6A znów do którejś odległości i wylicz B i skróć potem A
31 mar 19:44
31 mar 19:51
aniabb: a to wstaw do tej drugiej bo tę już użyłeś
31 mar 19:54
RiviT: Nie rozumiem o co Ci chodzi

proszę o wyjaśnienie
31 mar 19:58
aniabb: z drugiego okręgu
| |C| | |
| =2 |−6A|=2√A2+B2 |
| √A2+B2 | |
31 mar 20:02
RiviT: Rozumiem, dzięki
31 mar 20:08